• OM VAND & KLIMA
  • PROJEKTER
  • AKTUELT
  • KONTAKT

Aktuelt



Aktuelle historier om stort og småt



Der sker hele tiden noget i forhold til vand og klima i Syddjurs Kommune. Vi forsøger at holde dig opdateret her i meget kort form.



AKTUELLE HISTORIER OM VAND & KLIMA I SYDDJURS



Nyt om Karlby Enge-projektet



Lavbundsprojekt - støttet af EU



27. oktober var der kendelsesforretning på Karlby Enge projektet. Det betyder, at stort set alle handler i forbindelse med projektet blev indgået. Nu mangler der kun et par enkelte ting at falde på plads, så begynder Syddjurs Kommune at projektere projektet i detaljer. Går alt efter planen, forventer kommunen at udføre anlægsarbejdet på projektet i sommeren 2022.

Projektet er finansieret af Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af landdistrikterne.


Læs mere om projektet

Vandløbsprojekt i Hornslet



Klimasikring og natur i samme projekt



Vandløbsprojektet på det øvre stykke af Tendrup Bæk ved Bækdalen i Hornslet giver flere gevinster. Vi klimasikrer bygninger tæt på bækken, giver bedre adgang til naturen og så får fiskene bedre forhold i form af fiskeskjul og gydegrus. Arbejdet laver vi i oktober 2021. Senere etablerer Syddjurs Spildevand en regnvandssø for at klimasikre området yderligere.


Læs mere om projektet

Bræmmer langs vandløb og søer



Lovgivning



Helt tilbage i 1991 vedtog Folketinget en ændring af vandløbslovens § 69 om bræmmer langs vandløb og søer, som trådte i kraft den 1. juli 1992. Bestemmelsen betyder bl.a., at dyrkning, jordbehandling, plantning, ændringer i terræn, anbringelse af hegn og opførelse af bygværker må i landzone ikke foretages i en bræmme på 2 m langs naturlige eller i regionplanen højt målsatte vandløb og søer.

Bræmmen skal betragtes som en del af vandløbet eller søen. Formålet med bræmmen er at bevare vandløbets eller søens bred i en stabil tilstand og dermed beskytte bredden mod udskridning mv., bl.a. i forbindelse med landbrugets anvendelse af tunge maskiner. En stabil bred medfører, at tilførslen af sand og jord til vandløb og søer nedbringes, dels fordi bredden beskyttes mod udskridning, dels fordi bræmmens planter virker som et filter ved overfladisk afstrømning fra markerne.


Læs mere om bræmmer langs vandløb og søer

Strandrensning i Syddjurs



Frivillige hjælper



Hvert år tilbyder vi kommunens mange foreninger, skoleklasser og spejdere at hjælpe os med at gøre vore strande rene og pæne.

Kommunen betaler naturligvis de deltagende foreninger et pænt honorar for indsatsen. Også i år har der været stor interesse for at deltage. Derfor har vi ikke haft brug for alle frivillige, der meldte sig.

Strandrensningen er lige nu i fuld gang. Nogle steder opsamles der en del affald – især plastik og cigaretskodder – mens mængden af affald andre steder er begrænset.

Vi tror, at mange borgere har haft en pose med til affald på deres traveture under COVID19-nedlukningen. Det håber vi, at alle fortsætter med.


På fotoet er 2. klasse fra Kolind Skole i fuld aktion på stranden ved Dragsmur mellem Mols og Helgenæs.



Miljøvagten



Beredskab og sikkerhed



Miljøvagten Syddjurs Kommune har indgået aftale med et eksternt firma, som bistår Beredskab & Sikkerhed og Politiet med ekspertise i tilfælde af mijløuheld, herunder at sørge for at en skadevolders forsikringsselskab bliver inddraget i sagen. Miljøvagten hjælper også Miljø & Klima med forskellige former for målinger og observationer på alle tider af døgnet.

Hvis du observerer noget usædvanligt i naturen, som kan tænkes at skyldes et miljøuheld eller udslip, kan du som borger ikke kontakte kommunens miljøvagt direkte.


Du skal i stedet kontakte

  • kommunens miljøafdeling, tlf. 87 53 54 10,
  • Beredskab & Sikkerhed, tlf. 89 15 21 12 eller
  • Østjyllands Politi, tlf. 114


På fotoet er miljøvagten i aktion, hvor en landmand indmeldte en væltet marksprøjte, og hvor ca. 1.000 liter opblandet sprøjtemiddel var løbet ud på jorden. Heldigvis var landmanden snarrådig og fik ved hjælp af en rendegraver rejst marksprøjten op igen. Der blev afgravet 25 tons forurenet jord, som blev transporteret til et jordrenseanlæg, og miljøvagten udtog herefter en række jordprøver som dokumentation for, at forureningen var blevet fjernet. Heldigvis slap vi for et større miljøuheld denne gang takket være en hurtig indsats.



Klimatilpasning



Trafikdæmning på Ulvedalsvej i Thorsager



På grund af klimaforandringerne og de deraf større og hyppigere regnskyl, har kloakkens kapacitet været under hyppigere pres, hvilket har betydet overløb af urenset spildevand til vandløb længere nedstrøms i systemet og opstuvning af kloakvand i folks kældre.


Læs mere om projektet

Helikoptere over Termestrup Enge



Maj 2021



I maj 2021 kunne man se overflyvninger af Termestrup Enge. Det skete i forbindelse med projektet: ReDoCO2. I projektet udvikler man en metode til kortlægning af tørvelagstykkelser, som er vigtig information i lavbunds- og naturgenopretningsprojekter.


Kortlægningen gør det muligt at prioritere indsatsen, når man skal finde de humusholdige lavbundsjorder, som skal tages ud af landbrugsproduktionen for at reducere landbrugets udledning af drivhusgasser. I første omgang vil der blive lavet enkelte test, hvor sensorer under helikoptere indsamler data i ca. 10 m højde og senere tages der droner i brug, der kommer til at flyve tættere på jorden. Inden der flyves med droner, bliver de enkelte lodsejere kontaktet for at sikre, at der ikke er kreaturer eller bygninger, der generes af aktiviteten.


Få flere oplysninger

Vedligeholdelse af 300 km vandløb



Regulativer



Syddjurs Kommune vedligeholder mere en 300 km vandløbsstrækning. Vedligeholdelsens omfang er beskrevet i et regulativ for hvert vandløb, som du kan finde på kommunens hjemmeside. Vedligeholdelsen sker for at sikre og fremme de fastsatte krav til vandløbets afvandingsevne og miljøforhold. Vedligeholdelsen sker endvidere for at efterleve de nationale (EU) krav til vandløbets miljømålsætninger. Vedligeholdelsen omfatter som regel grødeskæring og opgravning af bundmateriale (sand og slam) samt spuling af rørlagte vandløb. Vedligeholdelsen udføres enten af kommunens egen Vej & Ejendomsservice eller af eksterne specialistfirmaer.


Find regulativerne for Syddjurs Kommune

Multifunktionel areal anvendelse



Forklaring



I Danmark er der stor efterspørgsel efter areal - der er planlagt aktiviteter for 1,5 gang Danmarks areal. For at få dette puslespil til at gå op, skal vi se på synergieffekter og multifunktionel anvendelse af arealerne.

Samtidig er der øget bevidsthed i befolkningen om betydningen af øget biodiversitet, renere vandmiljø osv. Så der er store fælles, men også divergerende samfundsinteresser i anvendelsen af arealerne og landskabet.

Multifunktionel areal anvendelse (MAA) handler om at få flest mulige af disse interesser indfriet på en gang. MAA er et godt redskab til at implementere de ønskede målsætninger, eller at gøre kommuneplanen operativ og samtidig opfylde flere af de ønsker, der er i et lokalområde og fra politisk hold.

Syddjurs Kommune arbejder for en multifunktionel anvendelse af arealerne, og faciliteter gerne en proces, som kortlægger og synergi mellem både landbrugets aktiviteter, biodiversitet, miljø, klima, rekreative ønsker, lokal udvikling og attraktiv bosætning. Vi har særlig fokus på at inddrage lokalsamfundet, idet lokal involvering og ejerskab er afgørende for at starte og fastholde forandringsprocesser. Et af de områder, hvor vi arbejder med dette er lavbundsprojekter. Lavbundsprojekter er en del af statens indsats for at opfylde EU’s 2020-mål for klima og energi.


Billedet viser de lavbundsprojekter, som Syddjurs pt er/har været involveret i..


Find lavbundsprojekter i Syddjurs Kommune

HJÆLP VORES FISK



Forurening af regnvandskloakken



Udledning af kemikalier, olie og malingsrester skader vores vandløb. Vandløbene har normalt et livligt mylder af fisk og smådyr. Desværre bliver dyrelivet igen og igen alvorligt skadet på grund af udledninger via regnvandsristene.

Syddjurs Kommune registrerer desværre hvert år udledninger af kemikalier til vandløbene med smådyrs- og fiskedød til følge.

Så husk, at når du leder sæbe og kemikalier i regnvandskloakken, så skader du vandmiljøet og dermed vores fisk.

Derfor finder du blå fisk ved regnvandsristene.


Vil du vide lidt mere

Vådområde-projekter



Oversigt over projekter i Syddjurs



Ovenstående kort viser kommunens vådområdeprojekter, herunder lavbundsprojekter. Kortet viser, hvor Syddjurs Kommune har været/er involveret i projekter. Det seneste - der havde opstartsmøde 30 juni 2021 er "hunden" ved Kolind.


Vil du vide lidt mere?

Vandstandsmålinger



Regulativer



Vandstandsmålinger I Syddjurs Kommune måles vandstanden løbende i en række vandløb.


Der måles i Feldbæk ved Korup Sø, Ryom Å, Kolindsund Nordkanal, Kolindsund Sydkanal, Skod Å, Kol Å, Øksenmølle Bæk og Alling Å, Hornslet Bæk, Tuekærgrøften, Nimtofte Å, Vibækken (Bækholmen), Havmølle Å, Korup Å, Mårup Å, Pederstrup Å, Skørring Å, Rosenholm Å og i Ebeltoft Havn.


Find tallene på udvalgte vandstande

Tilstandsvurdering af vandløb



Omklassificering af vandløb



Byrådet har besluttet at omklassificere et antal åbne og rørlagte vandløb i kommunen.

Ved en omklassificering forstås, at et offentligt vandløb – hvor kommunen har vedligeholdelses-pligten – overdrages til bredejerens eget ansvar. Dette proces hedder også en privatisering.

Processen kan også virke den anden vej.

Forud for en privatisering gennemgår kommunens teknikere vandløbets tilstand.

Hvis der er fejl og mangler, skal disse nemlig udbedres inden vandløbet afleveres til bredejeren.



Lundbergsvej 2
8400 Ebeltoft
Syddjurs Kommune
Danmark




Webdesign Kapkap.dk